• Specialiteiten

  • Specialiteiten

  • Specialiteiten

Productinformatie Productinformatie Weet wat je eet...

NIEUW, Koolhydraatarm brood
Koolhydraatarm brood is een nieuw brood exclusief gebakken door Bakkerij Vliegendehond. Dit brood heeft t.o.v. regulier brood een duidelijk lager koolhydraatgehalte, het bevat slechts 20,2% koolhydraten. Dit is 1/3 van de normale hoeveelheid in een brood of boterham.
Koolhydraatarm brood is gebakken met alleen natuurlijke grondstoffen en blijft lang smakelijk en mals. U kunt dit brood ook goed in de vriezer bewaren.
Het brood is vanaf nu te verkrijgen in onze winkel.

Allergieën
Voedselallergie of - overgevoeligheid is een verzamelnaam voor overgevoelige reacties op voedsel. Er is sprake van voedselallergie als het afweerapparaat van het lichaam antistoffen maakt tegen bepaalde voedselbestanddelen, zoals eiwitten die voorkomen in koemelk en kippenei. Bepaalde voedingsmiddelen geven naar verhouding vaker een reactie, zoals koemelk, kippenei, tarwe, pinda en noten. Hieronder vind je een uitleg van de meest voorkomende allergieën.
In principe kunnen alle broodbestanddelen overgevoelige reacties geven. Dit zijn bijvoorbeeld tarwe, gluten, melk, ei, gist en soja.

Tarwe
In bijna alle broodsoorten zit tarwe verwerkt. Speltbrood is een goed alternatief. Spelt is een graanvervanger voor tarwe en is verkrijgbaar als 400-grams brood . Alleen op vrijdag en zaterdag.

Gluten
Gluten is een onderdeel van het eiwit in tarwe, rogge, gerst, spelt en haver.
Meel, bloem maar ook moutmeel is gemaakt van deze granen en bevat gluten.

Kippenei
Eieren zijn een veelvoorkomende grondstof in producten van de bakkerij. Ook een aantal bakkerijgrondstoffen bevat eieren of daarvan afgeleide producten. Bij overgevoeligheid voor kippenei is voorzichtigheid met spijs en banketproducten geboden.

Koemelkeiwit
Koemelkeiwit komt voor in melkpoeder en kaas maar ook in ingrediënten als weipoeder en boterconcentraat. Er is geen broodproduct beschikbaar dat geheel vrij is van koemelkeiwit. De beste keuze bij gevoeligheid voor koemelkeiwit is waddenbrood, weitebrood, tarwe volkoren: deze bevat geen lactose.

Lactose
Lactose is melksuiker. Koemelkeiwit bevat tevens lactose. Lactose komt in bijna alle van melk afgeleide producten voor, behalve in gerijpte kaas. Waddenbrood, weitebrood, tarwe, volkoren en alle soorten koek zijn lactosevrij.

Soja-eiwit
Soja-eiwit in bakkerijgrondstoffen komt voor in ingrediënten als sojameel of sojabloem. Soja-eiwit wordt niet veel gebruikt, maar komt in alle producten in een zeer kleine hoeveelheid voor.

Noten
Noten of schaalvruchten worden in de bakkerij regelmatig gebruikt. Denk bijvoorbeeld  aan amandelen, walnoten, hazelnoten. Pinda’s zijn als peulvruchten een goed alternatief voor noten.

Pinda’s
In de bakkerij wordt niet gewerkt met halve pinda’s of pindastukjes, maar wel met pinda-olie of arachide-olie. Arachide-olie wordt alleen gebruikt om de broodblikken in te smeren.

Heeft u specifieke vragen over allergieën of voedselintolerantie? U kunt hiervoor terecht bij onze winkelmedewerkers.